Sök
Mercatus logotype

Munkforssågar mer än halverade skärvätskemängden med ny reningsanläggning

Cirka 100 kubikmeter mindre skärvätska är en av fördelarna när Munkforssågar bytte till högpresterande skärvätskerening med vacuumfilter från Mercatus Engineering. Det ger såväl ekonomiska som miljömässiga vinster. Andra positiva effekter är en mycket högre reningsgrad, vilket innebär optimerad slipning, högre produktionstakt och kortare tid för underhåll. Munkforssågars historia började 1948 när Anders Hallberg startade företaget […]

Kundanpassade anläggningar till Resinit

Resinit är en kvalificerad underleverantör av precisionsbearbetade komponenter och sammansatta produkter i polymer- och laminatmaterial, med specialitet på svårbearbetade polymermaterial och komplexa montage. Mercatus har under de senaste åren levererat flera anläggningen av samma typ till Resinit. En specialanpassad transportör för att kunna ta hand om större mängder plastspånor, långa och korta, på ett effektivt […]

Olsbergs valde Mercatus

När det var dags för Olsbergs i Eksjö att investera i ny skärvätskeutrustning fick Mercatus förfrågan att komma med ett förslag. Det kändes intressant att kika på ett alternativ efter att ha haft en annan leverantör sedan många år tillbaka, säger Stefan Melkersson. Olsbergs i Eksjö är väl kända för sina fräscha och välorganiserade fabrikslokaler […]

Olsbergs-topbild-alt2

Olsbergs valde Mercatus

Två av systemen som levererades till Olsbergs.

När det var dags för Olsbergs i Eksjö att investera i ny skärvätskeutrustning fick Mercatus förfrågan att komma med ett förslag. Det kändes intressant att kika på ett alternativ efter att ha haft en annan leverantör sedan många år tillbaka, säger Stefan Melkersson.

Olsbergs i Eksjö är väl kända för sina fräscha och välorganiserade fabrikslokaler och utrustning. Deras skärvätskeanläggningar har tack vare gediget och kontinuerligt underhåll hållit länge och man hade samma krav på de nya anläggningskomponenterna.

Den familjeägda industrigruppen har lång tradition inom gjuteri, hydraulik och elektronik och startade redan 1906 med Olsbergs Gjuteri AB därefter Olsbergs Hydraulics AB 1976 och Olsbergs Electronics AB 1996.
Olsbergs utvecklar, designar och tillverkar elektro-hydrauliska styrsystem för mobila maskinapplikationer och är världsledande på styrsystem till lastbil- och skogskranar. Tillverkningen av samtliga produkter sker i egna fabriker i Eksjö och Vallentuna för fullständig kontroll av hela produktionskedjan från minsta detalj till färdiga system.

Olsbergs Hydraulics AB i Eksjö.

Stefan Melkersson, Olsbergs, säger – Mercatus var redan från början väldigt engagerade i vår förfrågan och tack vare flertalet besök och genomgångar hittade vi ett helt rätt upplägg. Vi kunde anpassa färg och form efter våra önskemål och utefter de förutsättningar som fanns gällande befintlig utrustning, rör och el.

Även att Mercatus tog hela montagebiten borgade för ett smidigt upplägg. Vi såg också en stor fördel i att vi ligger så nära varandra geografiskt. 

Montaget och idrifttagningen löpte på fint tack vare gott samarbete. På bilden i mitten från vänster Olle Ekman, Robert Johansson, Lars Haarus och Henrik Bokstedt.

Mercatus gjorde en grundlig översyn av både vår bearbetning och befintliga skärvätskeutrustning för att kunna presentera den bästa lösningen. Mercatus förslag skilde sig från andra aktörers upplägg och de stod på sig gällande den funktionsutveckling och vinning de såg fanns för oss, fortsätter Stefan.

Efter installation kan vi nu konstatera att den lett till en mycket förbättrad föravskiljning, minskad pappersförbrukning samt en rejält reducerad mängd spillvätska som följer med spånorna ut från anläggningen. Det sparar både pengar och miljön.

Systemen stod klara och idriftsattes under september månad. Leveransen består av två Kompaktbandfiler från KNOLL och ett Hydrostatfilter i rostfritt utförande. Ett av kompaktbandfiltren levererades i kombination med en föravskiljare för att minska mängden spånor som belastar filtret.
Hydrostatfiltret behövde vara i rostfritt utförande för att kunna hantera de tvättvätskor som ska renas. Utöver detta levererades även två kompressorkylare för att temperera skärvätskan och en oljeavskiljare typ OAS 2.

Olle Ekman, Mercatus, ansvarig för hela leveransen, tackar för förtroendet att få leverera till Olsbergs. Jag ser det hela som en ganska problemfri leverans från början till slut, troligen eftersom vårt samarbete fungerat på ett mycket öppet och smidigt sätt, säger Olle.

Richard Swahn, Olsbergs, säger – En annan fördel med Mercatus är att de kan leverera allt kopplat till vår skärvätskehantering. Så när vi ville komplettera med en oljeavskiljare var det inga problem.

Ett av systemen kompletterades med en oljeavskiljare OAS2 med väldigt bra resultat.