Ett nyhetsbrev från Mercatus som håller dig uppdaterad om nyheter inom
recirkulering, återvinning och rening av processvätskor.

Julhälsningar från Mercatus

Vid juletid är vi många som skänker en extra tanke och kanske en gåva till bättre behövande.
Mercatus julgåva går även i år till SOS-Barnby i Bouar, Astrid Lindgrens barnby, som vi stöttat och följt
sedan uppbyggnaden 2009.

SOS Barnbyar i Bouar
Verksamheterna barnby, skola, förskola, det sociala centret och medicinkliniken bildar en enhet som tillsammans ger barn och familjer möjlighet till en bättre framtid. SOS Barnbyar Sverige har ett långsiktigt ansvar för driften av verksamheten i Bouar. Det känns gott att det verkar fungera för de utsatta barnen och att de känner en trygghet med sin utbildning. 

Helgledigt
Vi kommer att ta lite extra ledigt i samband med jul- nyårsshelgerna och öppnar igen efter trettondagshelgen 10 januari 2022.
Vid akuta problem finns vi alltid nåbara på vårt växelnummer som där hänvisar till journummer.

Året som gått
Vi kan sammanfatta året som nu närmar sig slutet otroligt positivt med tanke på världsläget. Med många avslutade projekt och nya pågående har vi skapat många nya intressanta och trevliga kontakter både ute på fältet och digitalt under året! Vi hoppas nu att marknaden håller sig fortsatt stabil och att inte få allt för stora störningar i leveranskedjorna så vi kan hålla leveranstiderna i möjligaste mån inför nästa år också. Vi får också stolt presentera våra fem nyanställda under året nedan!

Nu laddar vi inför ett nytt spännande år, med många ordrar i orderstocken inför 2022 och står naturligtvis beredda för nya utmaningar i miljöteknikbranschen.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi er alla!

Nyanställningar under året

Bild: Fr.v. Freddy Karlsson, Rickard Skog, Pontus Eriksson, Henrik Ålstam och Marie Alsér.

Vi har under året anställt flera nya kollegor som nu ingår i vårt Mercatusgäng.

Freddy Karlsson, projektledare skärvätskerening och spånhantering, har jobbat som tekniker inom pressgjutning. Med den bakgrunden och erfarenhet jag har inom tillverkningsindustrin känns det nu väldigt spännande och roligt att få möjligheten att utvecklas med Mercatus och nå nya mål.

Rickard Skog, servicetekniker, har tidigare jobbat över 20 år inom industrin som operatör med mycket erfarenhet av problemlösning och underhåll samt ansvar över processvätskor och reningsanläggningar. Med den bakgrunden är han väl rustad för att serva våra anläggningar och kunder.

Pontus Eriksson, servicetekniker, med tidigare erfarenhet inom lantbruk och som mekaniker är han nu anställd som servicetekniker. Han ser fram emot att komma ut på fältet och träffa våra kunder och samarbetspartners. 

Henrik Ålstam, säljare skärvätskerening och spånhantering, Henrik har jobbat med främst försäljning och logistik i cirka 25 år inom tillverkningsindustri för infästning (spik, skruv) samt områdesskydd. Det känns nu utmanade, inspirerande och framför allt roligt att få utveckla sig ytterligare hos Mercatus.
Jag har alltid haft intresse för ny teknik och nu har man möjligheten att lära sig mer och att få jobba med det som jag och Mercatus står för, ”Att göra världen renare”.

Marie Alsér  januari 2022 får vi även förstärkning i form av Marie Alsér som går in som ansvarig för våra interna kvalitetsledningsprocesser och marknadsföring/kommunikation. Marie har en bred och lång erfarenhet av utvecklings-& kommunikationsarbete i olika organisationer och branscher.
”När chansen öppnade sig för att få arbeta, bidra och utvecklas i vårt familjeföretag kändes det för bra för att låta den passera. Jag hoppas utifrån mina ansvarsområden kunna stötta upp organisationen på flera sätt.”

KNOLL LubiCool® S, M och L

Nu finns KNOLLs populära högtryckenheter i ytterligare ett utförande, KNOLL LubiCool® S.
Sedan tidigare finns även LubiCool® M och L.

Gemensamt för dessa högtrycksenheter är att det är mobila och kompakta enheter med ett standardiserat plug-and-play interface, och de finns tillgängliga med kort leveranstid. 

Enheterna renar skärvätskan och förser maskinen med högtryck upp till 150 bar, med upp till åtta olika växlande högtrycksutgångar. Passar till krävande bearbetningsprocesser, djuphålsborrning, och när eftermontering av högtryck önskas.
Enheterna kan kompletteras med kylning.
Den större modellen LubiCool® L  kan även utrustas med en lågtryckspump för renspolning.

Läs mer om KNOLL LubiCool® här! 

Centralsystem i Polen och Finland

Under året har vi levererat flertalet stora centralsystem, bl.a. till en stor aktör inom fordonsindustrin i Finland, och till en stor tillverkare av högprecisionskomponenter i Polen.

Centralsystemet i Finland innefattar både skärvätskerening och spånhantering, och är kopplat till ca 40 st bearbetningsmaskiner. Systemet renar emulsionen från gjutjärnsspånor och partiklar. Spånorna tas omhand och förädlas för återvinning genom spåncentrifugering.
För att läsa mer om leveransen, klicka här!

Centralsystemet i Polen renar skärvätska från flertalet högpresterande slipmaskiner och möjliggör helautomatiserad produktion då det inte kräver någon handpåläggning och håller mycket hög driftsäkerhet. Reningssystemet gör också att slipmullen (råmaterialet) kan tas omhand på ett effektivt sätt och kan recirkuleras. 
För att läsa mer om leveransen, klicka här!

Rökgaskondensatrening från Mercatus till världsunik satsning på klimatneutral cementtillverkning

Världens första anläggning för storskalig avskiljning och lagring av koldioxid, CCS (Carbon Capture and Storage), byggs nu i Cementas norska systerfabrik Norcem i Brevik. Miljöföretaget Mercatus Engineering AB från Vimmerby levererar kondensatreningen för de nedkylda rökgaserna.

För att läsa mer om detta spännande projekt, klicka här!

Spännande år för membransidan

Vi har under 2021 fått in många nya förfrågning och spännande projekt. Under sommaren och hösten har vi levererat ett antal stora rökgasanläggningar, där flera leveranser gått till våra nordiska grannländer. Vi är även stolta leverantörer till svensk kärnkraftindustri vilket visar på hög kvalitet och väl fungerande arbetsprocesser. Mercatus fick även under hösten ett spännande projekt till Akers i Norge där världens första anläggning för storskalig avskiljning och lagring av koldioxid byggs. Ett spännande projekt där Mercatus fått äran att leverera kondensatreningen.

Vi fortsätter vårt aktiva arbete med FoU och har under året genomfört flera provkörningar, både i vårt labb och ute hos kunder. Längden på provkörningarna varierar och detta beslutas tillsammans med kund utifrån de resultat man vill studera.

Vi har ett nära samarbete med våra kunder och efter önskemål och behov har vi utvecklat nya sätt för våra kunder att drifta anläggningar på distans. Detta minimerar t.ex. akuta fysiska arbetsinsatser på helger och kvällar. Vi har redan smyglanserat ”Mercatus Mobilstyrning” och önskar ni mer information är ni välkomna att höra av er så berättar vi mer hur detta kan effektivisera er verksamhet.

info@mercatus.se - Tel. 0492-171 00