Ett nyhetsbrev från Mercatus som håller dig uppdaterad om nyheter inom
recirkulering, återvinning och rening av processvätskor.

Julhälsningar från Mercatus

Vid juletid är vi många som skänker en extra tanke och kanske en gåva till bättre behövande.
Mercatus julgåva går även i år till SOS-Barnby i Bouar, Astrid Lindgrens barnby, som vi stöttat och följt
sedan uppbyggnaden 2009.

SOS Barnbyar i Bouar
Verksamheterna barnby, skola, förskola, det sociala centret och medicinkliniken bildar en enhet som tillsammans ger barn och familjer möjlighet till en bättre framtid. SOS Barnbyar Sverige har ett långsiktigt ansvar för driften av verksamheten i Bouar. Det känns gott att det verkar fungera för de utsatta barnen och att de känner en trygghet med sin utbildning. 

Helgledigt
Vi kommer att ta lite extra ledigt i samband med jul- nyårsshelgerna och öppnar igen efter trettondagshelgen 7 januari 2020.
Vid akuta problem finns vi alltid nåbara på vårt växelnummer som där hänvisar till journummer.

Positiv känsla inför 2021
Marknaden har ju minst sagt varit speciell under året. Tack vare många projekt i årets början har vi haft en hel del leveranser att jobba med när marknaden störtdök i våras. Vi har varit förskonade från att behöva varsla personal och under våren då många var korttidspermitterade nyttjade vi tiden till utbildning för att stärka vår kompetens.
Under hösten kom orderingången igång rejält igen, främst vad gäller reservdelar och servicar men också nya projekt och större projektordrar har registrerats och levererats ut.

Nu laddar vi inför ett nytt år, med många ordrar i orderstocken 2021 och står beredda för nya utmaningar i miljöteknikbranschen.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi  er alla!

Vi hoppas ni håller er friska så ni kan fira en fin jul med en kanske något mindre skara än vanligt.

Lite helgläsning i form av några av våra leveranser under hösten bjuder vi på nedan:

Olsbergs valde Mercatus

När det var dags för Olsbergs i Eksjö att investera i ny skärvätskeutrustning fick Mercatus förfrågan att komma med ett förslag. Det kändes intressant att kika på ett alternativ efter att ha haft en annan leverantör sedan många år tillbaka, säger Stefan Melkersson. 

Olsbergs i Eksjö är väl kända för sina fräscha och välorganiserade fabrikslokaler och utrustning. Deras skärvätskeanläggningar har tack vare gediget och kontinuerligt underhåll hållit länge och man hade samma krav på de nya anläggningskomponenterna.

Stefan Melkersson, Olsbergs, säger – Mercatus var redan från början väldigt engagerade i vår förfrågan och tack vare flertalet besök och genomgångar hittade vi ett helt rätt upplägg. Vi kunde anpassa färg och form efter våra önskemål och utefter de förutsättningar som fanns gällande befintlig utrustning, rör och el.
Även att Mercatus tog hela montagebiten borgade för ett smidigt upplägg. Vi såg också en stor fördel i att vi ligger så nära varandra geografiskt. 

Klicka här för att läsa mer!

Ytterligare leverans till Resinit

Vi har åter igen fått äran att leverera till Resinit i Västervik. Den här gången en transportör och skärvätskereningsanläggning till en Mazak-maskin för plastbearbetning.

Resinit är en kvalificerad underleverantör av precisionsbearbetade komponenter och sammansatta produkter i polymer- och laminatmaterial, med specialitet på svårbearbetade polymermaterial och komplexa montage.

Detta är den andra anläggningen av samma typ vi levererar till Resinit. En specialanpassad transportör för att kunna ta hand om större mängder plastspånor, långa och korta, på ett effektivt och problemfritt sätt och en filteranläggning med ändlös filterduk i nylon för att slippa förbrukningsmaterial.

Klicka här för att läsa mer!

Idriftsättning på distans

Under oktober har Mercatus tagit i drift en keramisk membrananläggning till Lassila & Tikanoja i Finland. Nytt för detta projekt är att anläggningen helt och hållet driftsattes på distans. Genom att installera ett modem, kan vi med stöd från kunden på plats göra alla tester och nödvändiga justeringar som behövs för att få anläggningen i full drift. P.g.a. rådande regler kring resor till Finland så var detta vårt enda alternativ i detta fall.

Keramiska ultrafilter används bland annat för rening av oljehaltiga vatten och färgvatten. De klarar tuffa miljöer och är ofta applicerbara där processvätskan har höga temperaturer och kemikaliekoncentrationer samt högt/lågt pH.

Lars Haarus på Mercatus som arbetat med den digitala idriftsättningen tycker att detta har fungerat mycket bra. Givetvis krävs ett bra samarbete med kunden och de får ordna en programmerare på sitt håll, men i dessa tider – vad gör man? Lassilas projektledare är mycket nöjd med resultatet och kan nu köra anläggningen i full drift. Att priset för installationen blir lägre är ju också positivt förstås, då restider och uppehälle utgår i detta fall.

Plastsvetsning på plats

Nu kan vi även erbjuda våra kunder plastsvetsning ute på fältet. Ett exempel är en kund i Danmark som ville utöka kapaciteten på sitt Ultrafilter och där de ingående komponenter var tillverkade enbart i plast. Ombyggnationen omfattade en expansion av ytterligare en membranmodul. Efter färdigställd ombyggnation fick kunden ut mer kapacitet av sin befintliga anläggning på plats.

info@mercatus.se - Tel. 0492-171 00