Rapport från Astrid Lindgrens Barnby i Bouar

Foto: SOS-Barnbyar arkiv

De första barnen flyttade in i Astrid Lindgrens Barnby i Bouar i Centralafrikanska republiken under hösten 2009. I januari 2010 invigdes barnbyn. Vi har varit med och sponsrat sedan starten och det är verkligen kul att följa utvecklingen. Astrid Lindgrens Barnby har inneburit ett lyft för hela regionen, och det är inte bara tack vare medicinklinik, skolor och social verksamhet. Även barnbyns kulturella arrangemang har haft en roll i att ingjuta mod och hopp för traktens invånare.

Fester och andra arrangemang är ett uppskattat avbrott i vardagen. För barnen har deras födelsedag varit ett sådant tillfälle att ställa till med fest och bjuda in sina vänner från andra familjehus. Andra höjdpunkter var SOS-dagen i juni när barnbyn bjöd in bybor och andra i närområdet till öppet hus så att de får se hur barnbyn fungerar. I december firade hela Centralafrikanska republiken sitt femtioårsjubileum, och barn, mammor och personal i barnbyn deltog i en procession som anordnades dagen till ära.

Den allra största höjdpunkten för barnen var dock när de fick besök av en av landets främste artister Malepopo, som även har gjort internationell karriär. Malepopo, som förutom musiker även är skådespelare och sagoberättare, vet vad det innebär att vara övergiven och utsatt. Han är det före detta gatubarnet som tack vare musiken kunde lyfta sig till en bättre tillvaro. Malepopo berättade sagor för barnen i barnbyn, och höll sedan en bejublad konsert öppen för alla i hela trakten. Hans besök blev en fantastisk upplevelse för barnen och en händelse som man kommer att minnas och tala om länge i Bouar med omnejd.

Vill du läsa mera om barnbyn i Bouar, följ länken till SOS Barnbyars hemsida.

SOS Barnby i Bouar

 

Månader