Julhälsningar från Vimmerby och Bouar

 

Så här i juletid skänker vi sedan några år tillbaka våra julklapps- och julkortspengar till SOS Barnbyar. Vårt bidrag går till Astrid Lindgrens barnby i Bouar i Centralafrikanska republiken.

Vi tycker det känns meningsfullt när vi ser hur barnbyn undan för undan byggs upp och utvecklas. Vi var med redan från byggstarten och får löpande information om byn:

”Läget i Centralafrikanska republiken är fortfarande oroligt. Inbördeskrig, politisk oro och korruption har gjort landet till ett av Afrikas fattigaste. Nästan två tredjedelar av befolkningen lever i fattigdom och den beräknade livslängden i landet är 47 år. Barn- och mödradödligheten har också ökat de senaste 20 åren. Enligt FNs humanitära samordningsorgan OCHA, dör ett barn av fem innan de har fyllt fem år. Ofta beror det på malaria, polio eller andra sjukdomar. Eftersom det är brist på pengar i stadskassan ligger landet långt efter i hälso-och sjukvårdsfrågor.

I dag bor 119 barn i barnbyn i Bouar. De får trygghet, omsorg och kärlek av sina barnbymammor och syskon. I barnbyn får barnen tillgång till regelbunden sjukvård och under året besökte alla barn SOS medicinklinik i Bouar för en rutinundersökning. Åtta av barnen fick även träffa en optiker på det lokala sjukhuset för att få rådgivning.

Mammorna i barnbyn har också fått vidareutbildning av sina handledare under året. De har träffats i samtalsgrupper för att diskutera ämnen som normer, värderingar, hygien och barnuppfostran. Det ska ge mammorna stöd och vägledning i sitt arbete med att skapa en trygg och utvecklande miljö för barnen.”

Vi ser att vårt bidrag gör skillnad !

 

Med detta vill vi önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2014!

 

Månader