Earth Hour 29 mars: Världen släcker ner en timme för klimatet!

Nu på lördag den 29 mars klockan 20-21 kommer miljontals människor runtom på vår jord att släcka sina lampor som en signal till världens ledare att ta klimathotet på allra största allvar. Världsnaturfonden WWF, en av initiativtagarna till Earth Hour, uppmanar företag, politiker och privatpersoner att ansluta.
 

Många större städer har valt att ställa sig bakom uppropet som går under namnet Earth Hour. Sydney, Chicago och Köpenhamn är bara några exempel på platser som kommer att försöka släcka så mycket belysning som möjligt under en hel timme (kl. 20-21) på lördagskvällen.

Den 31 mars i fjol stängde 2,2 miljoner Sydneybor och över 2 000 företag av elektriciteten under en timme, vilket minskade Sydneys elförbrukning med 10,2 procent. Det motsvarade effekten av att ställa av 48 000 bilar på ett år!
– Earth Hour är en kraftfull symbolhandling som visar att vi kan åstadkomma stora förändringar genom relativt små gemensamma medel. WWF uppmanar alla att göra en insats och släcka ner en timme på lördag, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF i Sverige.

Världsnaturfonden WWF kommer att släcka belysningen på sitt kontor i Ulriksdal i Solna utanför Stockholm och uppmanar sina anställda att göra detsamma.
 
Earth Hour, som startade 2007 i Sydney i Australien, syftar inte bara till att skapa uppmärksamhet kring klimatförändringarna utan också till att minska energiförbrukningen. Initiativet har på kort tid vuxit kraftigt och arrangörerna hoppas nu kunna spara fem procents energi under en timme på lördag kväll. Detta är möjligt om företag släcker ner allt ljus i sina lokaler, privatpersoner stänger av stand by-funktioner, TV:n och annan el i sina hem.

 


Läs mer om Earth hour och följ antalet privatpersoner och företag som ansluter sig – och gå med du också! www.earthhour.org

Månader