Almedalsveckan 2011


Foto: Gotlands kommun

Invigning

Under söndagseftermiddagen startade Almedalsveckan på Gotland och vår Jan Alsér var med redan från inledningen och kommer att besöka Almedalen under hela veckan. Igår bevistades "Christofer Polhems" invigning "Polhem 350 år", Polhem (den Gotländske uppfinnaren, till bl a slussen och Polhemslåset) besökte också invigningen i Residensträdgården, Visby, och påminde om att det var 350 år sedan han föddes.

Efter invigningen gavs tillfälle att lyssna till det första partiet som stod på scenen – Miljöpartiet, Gustaf Fridolin inledde. Noterat är att Miljöpartiet i år inte nämnde speciellt mycket om miljö utan tyngdpunkten låg på utbildning, skola och ungdomars möjligheter att få rätt utbildning.

Utbildning och kompetensförsörjning nyckelord

Många seminarier tar upp frågan om svårigheter att få rätt utbildad personal till nya tjänster. Dels handlar det om utbildning men även om lokaliseringen av olika företag. Generellt är det lättare att rekrytera runt storstadsregionerna än i små och medelstora orter. Flera seminarer oberoende av varandra ser detta som en bromskloss för utvecklingen av småföretag.


Foto: Jan Alsér

 

Månader