Med nya perspektiv

Mercatus och Iron Design inleder ett samarbete med RISE (Research Institutes of Sweden – tidigare SP, Statens Provningsanstalt) och IUC i Kalmar Län AB (Industriella utvecklingscentra) och Linnéuniversitetet.

Mercatus och Iron Design har tillsammans med rubricerade enheter tittat på möjligheterna att presentera stora komplexa anläggningar med VR- och AR teknik (Virtual Reality=Virtuell Verklighet och Augmented Reality=Förstärkt Verklighet).
Alla som är inne i spelvärlden vet genast hur VR fungerar, på med ”cyklopet” och stig in i en 3D-värld. Pokémon Go i mobiltelefonen är ett bra exempel på Augmented Reality.

Avsikten med tekniken för Mercatus del, är inte att utveckla fantasimiljöer, utan att kunna visa hur en teknisk komplicerad anläggning fungerar genom att ”besökaren” har möjlighet att kunna ”gå in” i reningsanläggningen och se funktioner, detaljer och konstruktioner.
Vi har även tittat på möjligheten att med hjälp av AR-teknik visualisera exempelvis rör- och elinstallation vilket hjälper till att finna ut eventuella problem inför installation av anläggningar. AR-tekniken kommer också väl till pass när personal skall utbildas i anläggningsskötsel. Kompabilitet med 3D-programmet Solid Works som utgör Iron Designs plattform för framtagning av konstruktionslösningar finns.

Mercatus och Iron Design har samarbetat länge och ser med stor tillförsikt att genom IUC i Kalmar Län inleda ett samarbete med VR- och AR-kunnig personal på RISE i Växjö. Vår förhoppning är att det inledande samarbetet resulterar en skärvätskereningsanläggning i VR-miljö som kan demonstreras under mässan Elmia Verktygsmaskiner i Jönköping i maj – där Mercatus ställer ut.


Henric Dahlenfors, Iron Design utrustad med AR-glasögon

Övre bilden, fr vänster: Erkki Lahti projektledare Mercatus, Henrik Karlsson forskare/projektledare RISE, Jerry Eriksson forskare/projektledare RISE, Stefan Karlsson projektledare IUC Kalmar Län AB, Torbjörn Håkansson samverkanskoordinator Linnéuniversitetet, Henric Dahlenfors konstruktör 3D-CAD Iron Design, Jon Lundahl projektledare Mercatus.
Saknas på bilden: Herman Selin och Jan Alsér tekniska säljare Mercatus som också är delaktiga i projektutvecklingen.

Jul och nyårshälsningar

Vi kommer att ta lite extra ledigt i samband med jul- nyårs- och trettondagshelgen. Kontoret är obemannat och öppnar åter efter trettonhelgen den 8 januari.

Behöver du nå oss i något brådskande ärende finns vi att nå på journummer:

Anders Adolfsén    070-520 24 04    
Peter Bieberbach    070-558 40 20 
Jan Alsér    070-551 21 10

Vi önskar er sköna helger och ser fram mot ett spännande 2018 !


Mercatus personal med respektive på årets julfest på Kosta Art Hotel

 

Nyanställd projektledare

Det gläder oss att nu Jon Lundahl går från projektanställning till anställd hos oss.

 

Jon är utbildad gymnasieingenjör och han har fått inblick i många delar av företaget under sin praktiktid och projektanställning tidigare under året. Nu förstärker han projektavdelningen och går nu som projektledartrainee främst på skärvätskesidan.

 


Jon Lundahl i mitten på bilden, tillsammans med projektledarna Patrick Hörmann och Erkki Lahti

 

Finland firar 100 år av självständighet

Jan Alsér och Erkki Lahti har i veckan varit på intressanta kundbesök i Finland och kan konstatera att firandet av Finlands 100-åriga självständighet är i full gång.

 

 

Åbo slott, grundat på 1280-talet som tillhört Sverige fram till 1809, ljussatt inför 100 års-jubiléet

Julen i sikte

Ikväll går startskottet för julen, då befinner vi oss på Kosta Glashotell och njuter av julmarknad, spa, vacker konst och julbord.

 

Vi önskar er alla en trevlig första adventshelg!

 

 

 

Månader